Al bijna 100 jaar de beste service!
Vakkundig advies op maat
Dé E-bikespecialist van de regio
Whatsapp berichten: 055-5212582
Column: Fietsen in de regen

Column: Fietsen in de regen

Nederland, het fietsland bij uitstek. Maar laten we eerlijk zijn, als het op fietsen in de regen aankomt, voelt het soms alsof je deelneemt aan een masochistische watersport. Het is alsof Moeder Natuur persoonlijk haar bidon over je uitgiet, en dan sta je daar, in je doorweekte kloffie, te bibberen op je stalen ros. Maar hé, laten we niet bij de pakken neerzitten, laten we die regendruppels omarmen als waren het knuffels van boven. Hier zijn wat suggesties om van die regenachtige fietstochten een feestje te maken, of in ieder geval iets draaglijker.

Als eerste, acceptatie. Het is nat, het is koud, maar hey, het is water – hetzelfde goedje waar we allemaal uit bestaan. Dus, schud die verkleumde schouders los, lach naar de regenwolken en bedenk dat na deze regenbui een warme douche wacht. Accepteer de regen als een onvermijdelijk onderdeel van het fietsleven, als een soort natte omhelzing van de natuur.

En laten we eerlijk zijn, waarom zou je jezelf vrijwillig laten verzuipen als je kunt fietsen op het meest optimale moment van de dag? Pak je smartphone, haal die buienradar-app tevoorschijn en plan je tocht op het tijdstip dat de regen eventjes een koffiepauze neemt. Timing is alles, mijn vrienden.

Maar stel dat je plannen toch doorweekt raken, dan heb je altijd de wegenwacht nog. Ze zijn er niet alleen voor je auto, maar ook voor die arme fiets die verzuipt in een plas. Dus, als je fietsaccu het laat afweten of je banden zo lek zijn als een zeef, bel de wegenwacht en zie ze als de helden van het natte asfalt.

En laten we het even hebben over stijlvolle regenkleding. Weg met die peperdure vierseizoenenregenjas en kaplaarzen die meer lijken op maanlaarzen. Investeer in iets wat functioneel is maar er ook nog een beetje uitziet. Want, laten we eerlijk zijn, je wilt er niet uitzien alsof je net uit een slechte sciencefictionfilm bent gestapt.

Wintertenen zijn geen grapje, dat weten we allemaal. Dus, hul die voetjes in overschoenen, zet op strategische plekken droge schoenen neer en zorg ervoor dat je voeten sneller opdrogen dan je bankrekening na de feestdagen. En vergeet die handen niet te beschermen, want een fietser zonder handen is als een café zonder bier – het klopt gewoon niet.

Een helder zicht is cruciaal, tenzij je van een spectaculaire schuiver houdt. Kies voor brillenglazen die niet transformeren in een sauna zodra je de eerste druppels voelt. En laten we het hebben over die fietsverlichting – zet dat spul aan alsof je een discobal bent op wielen. Durf op te vallen, zelfs als de zon schijnt, want beter te opvallend dan overreden.

Dus, beste medefietsers, omarm de regen als een ongevraagde gast op je feestje. Neem het niet te serieus, lach naar de wolken, en zorg dat je er stijlvol uitziet terwijl je door die plensbui ploegt. Want zoals mijn oma altijd zei: "Een beetje regen houdt niemand tegen, behalve misschien de smeltende heks van het westen." En oma had altijd gelijk.